Slovenski državni prvak Darko Jorgič bo edini slovenski predstavnik v glavnem turnirju turnirja Seamasters ITTF World Tour na Švedskem. V odločilnem dvoboju je s 4:0 (5, 6, 9, 5) nadigral Japonca Masatako Morizona in bo v četrtek zaigral med 32 najboljših na turnirju. Njegov nasprotnik v prvem krogu glavnega turnirja bo Japonec Koki Niwa, deseti igralec svetovne lestvice. Dvoboj bo ob 16. uri. Blizu napredovanje je bil tudi Bojan Tokič, ki je v proti Kitajcu Dingshuom Liujem izgubil s 3:4 (-5, 7, 10, -3, 12, -9, -9). S tekmovanjem je v Stockholmu končala tudi Alex Galič, ki je v igri dvojic s Švicarko Rachel Moret, podobno kot Tokič, izgubila na zadnji oviri.

Dvajsetletni Hrastničan, ki je bil do turnirja v Stockholmu na 56. mestu svetovne lestvice, je svoj zmagoviti pohod v predtekmovanju začel s torkovo zmago proti Indijcu Harmeetu Desaiju s 4:2 (9, -9, 6, -6, 9, 10). Dobro formo je ohranil tudi v dvoboju z Mihaijem Bobocico iz Italije, ki je na svetovni lestvici na 81. mestu. V dramatičnem prvem nizu je bil bolj zbran slovenski državni prvak, ki je drugi niz dobil na osmi točki, tretji je pripadel italijanskemu reprezentantu, potem pa je Jorgič vajeti igre spet vzel v svoje roke in prišel do pomembne zmage in do odločilnega boja za uvrstitev na glavni turnir s 23-letnim Japoncem Masatako Morizonom. S fantastično igro je popolnoma razorožil 39. igralca svetovne lestvice, ki je bil mlademu Slovencu enakovreden le v tretjem nizu, v preostalih treh pa je v vseh elementih igre prevladoval Jorgič.

»Prva tekma z Indijcem je bila zelo težka. Res sem se moral boriti, celo reševati niz žogice za 3:3, saj me je vodil na rezultatu 3:2 za mene kar z 10:6, ampak sem se nekako izvlekel in dobil ta obračun. Drugo tekmo sem odigral nekaj bolje, občutek imam, da s tekme v tekmo igram boljše, kajti dvoboj z Japoncem sem res že odigral na visoki ravni. Jutri spet igram s Koki Niwo, ki me je lani na tem turnirju premagal. Upam, da bo jutri drugače,« je po novem velikem uspehu dejal odlični Jorgič.

V torek je Bojan Tokič s 4:1 (-5, 3, 5, 3, 3) nadigral Čilenca Juana Lamadrida, veliko več dela pa je imel z 22-letnim Japoncem Kazuhiro Yoshimurom, 83. igralcev svetovne lestvice. Predvsem prvi trije nizi so bili zelo izenačeni, v končnicah pa je bil bolj zbran Novogoričan, ki je povedel z 2:1 v nizih. V četrtem je bil ves čas v prednosti, za napredovanje v zadnji krog predtekmovanja pa je potreboval le še niz, vendar se Yoshimuro ni predal, tako da je odločal sedmi niz. Spet so do izraza prišle izkušnje, ki jih je Tokič dobro unovčil, žal pa se mu je zatresla roka v odločilnem dvoboju za uvrstitev na glavni turnir. Proti 20-letnem Kitajcu Dingshuom Liujem je odigral še en maratonski dvoboj, v katerem je povedel s 3:2 v nizih, dva niza je dobil na razliko, ne pa tudi zadnja dva, ki sta se oba končala v korist mladega Kitajca, trenutno 84. igralca sveta.

»Jorgič je dvoboj z Morizonom odigral zelo prepričljivo, taktično brez napake, težava Tokiča pa je bila, da je bil premalo samozavesten. Kadar je tako, takoj, ko vidi, da ima priložnost za točko, odigra prehitro. Pri 9:9 v sedmem nizu je dobro odigral dolgo žogico na svoj servis, vendar je Kitajec odlično reagiral. Škoda, kajti imeti dva igralca na tako močnem turnirju, bi bilo res lepo,« je nastopa obeh slovenskih reprezentantov na kratko ocenila Andreja Ojsteršek Urh,  selektorka slovenske izbrane vrste.

Uspešno sta drugi tekmovalni dan začeli tudi Alex Galič in Švicarka Rachel Moret, ki sta v prvem krogu predtekmovanja premagali slovaško-srbsko dvojico Tatiana Kukulkova in Anelia Lupulesku. Čeprav sta Galičeva in Moretova slavili brez izgubljenega niza, pa je bila pot do zmage vse prej kot lahka, saj sta vse tri nize dobili na razliko. Končni izid je bil 3:0 (10, 9, 13) za slovensko-švicarsko kombinacijo, ki je v odločilni tekmi za uvrstitev na glavni turnir igrala s I Song Kim, reprezentantko Severne Koreje in Hyowon Suh, reprezentantko Južne Koreje. Korejki sta bili ves čas boljši nasprotnici, zmagali pa sta s 3:0 (8, 6, 4).