Miha Štamcar, 19.09.2019 ob 22:02

V soboto se bo s tekmami prvega kroga začelo letošnje ekipno državno prvenstvo v 1. SNTL – ženske. Naslov bo branil Arrigoni, ki je letošnjo sezono začel z zmago v pokalnem tekmovanju minulo soboto v Mariboru, njihov največji konkurent pa naj bi bila Ljubljana. Po štirih letih se na prvoligaško sceno vračajo nekdanje osemkratne državne prvakinje Ravenčanke, ki bodo z mlado ekipo skušale ostati med najboljšimi slovenskimi klubi.

Pred slabim tednom dni so Izolčanke v Mariboru v finalu premagale Ljubljančanke in samo potrdile, da bodo tudi v letošnji sezoni med najresnejšimi kandidatkami za četrti zaporedni naslov državnih prvakinj. Nosilke igre izolske ekipe, ki jo bo še naprej vodil Saš Lasan, bodo mlada slovenska reprezentantka Lea Paulin, izkušena Jana Ludvik in Urška Čokelj, priložnost za igro pa bodo verjetno dobile še Manca Paljk, Minea Ljuca in Alenka Ačimovič.

»Pokal Slovenije se ni končal po naših željah, vendar je naš glavni cilj vendarle državno prvenstvo. Tudi v letošnji sezoni bodo igrale Tamara Pavčnik, Nika in Zala Veronik, Neža Breskvar in Alja Salkić, v ekipi pa je še Amela Štulanović, medtem ko se je Simona Soldat vrnila v Rakek. Trener ostaja Borut Veren, mislim pa, da se obeta zanimiv boj za naslov državnih prvakinj, kajti ob Arrigoniju ne smemo pozabiti na Logatec, Vesna, Kema, Kajuh Slovan … Bojim pa se, da bomo morali po koncu sezone razmisliti o selitvi kluba iz Ljubljane, saj s strani mesta nimamo nobene podpore,« je pred začetkom sezone dejal Sašo Rozman, direktor NTK Ljubljana, ki je bila lani druga.   

Tretjega mesta so se lani veselile Logatčanke, ki so v soboto v pokalu s tekmovanjem končale že v prvem krogu, ko so v prvem krogu morale priznati premoč Pucončank, lani četrtouvrščene ekipe državnega prvenstva. Tudi v letošnji sezoni bo v logaški ekipi veliko odvisno od Nine Zupančič, ki lahko računa na pomoč Katje Gutnik, Hane Rožmanec in Kaje Okorn.

Z igralkami iz lastnega kadra se bodo v boj za čim višja mesta v državnem prvenstvu podale Pucončanke. Kema je bila v Mariboru četrta, pod vodstvom Mirka Ungerja pa bodo igrale Staša Matis, Ana Kovačec, Nuša Vogrinčič in Blažka Harkai. »Želimo si uvrstitev na sredino lestvice, če pa bodo dekleta igrale podobno kot lani, si spet lahko nadejamo igranju v končnici državnega prvenstva, kar bi bil glede na mladost ekipe velik uspeh. Favorita za naslov ostajata enaka kot lani, Arrigoni in Ljubljana,« meni Mirko Unger, trener Keme.

Moščanke v soboto v Mariboru niso igrale, tudi svojo prvo tekmo z Ljubljano bodo igrale šele v sredo, 25. septembra, in še to na Galjevici, toda Špela Polončič bo imela na voljo zelo obetavno ekipo, ki bo skušala izboljšati lansko peto mesto. Z mladinskima reprezentantkama Laro Opeko in Tjašo Novak ter ob pomoči mlade Enye Moltara, Tajde Šabanov, Alje Beniča in Sare Kozamernik jim to lahko uspe, tako kot tudi Založankam, ki so po porazu v finalu v sezoni 2017/18, lansko sezono končale kot sedme. V polfinalu pokala so pošteno namučile Izolčanke, v boju za tretje mesto pa so nato premagale Kemo. »Ekipa bo nespremenjena, se pravi, da bodo v njej Ivana Zera, Špela Trelec, Tjaša Supanič in Anina Selak. Cilj je uvrstitev v končnico državnega prvenstva, medtem ko ima največ možnosti za končno zmago Arrigoni,« je v napovedi kratek Bojan Pavič, trener Vesne.

Eno najmlajših ekip v prvoligaški konkurenci bo imel na voljo Miroslav Tokić, ki je bil lani z Letriko na koncu šesti. Nekaj podobnega si želi tudi v letošnji sezoni, cilj pa bodo skušale doseči Tina Mozetič, Lara Kompara, Sara Tokič, Eva Cerkvenič in Sara Marađ. S podobnimi željami kot ekipa iz Vrtojbe bodo v novo sezono krenile tudi Jeseničanke. Trenerka in igralka bo tudi v novi sezoni izkušena Milana Krmelj, v ekipi pa so še Nuša Bolte, Mojca Smolej, Barbara Jančič, Anja Krmelj, Tamara Polajžer in Špela Smolej Milat. »Zavedamo se, da nas čaka boj za obstanek v ligi, prvi favorit pa je Arrigoni,« meni Milana Krmelj.

Tudi za Preserje bo, podobno kot za Jesenice, sobotni prvi krog prva uradna tekma v novi sezoni. V lanski sezoni je bilo deveto, Polono Letnar, Kristino Kete, Niko Gregorko, Ano Bartolovič in Karin Peršin pa boj za obstanek v ligi čaka tudi v letošnji sezoni. Zanimivo pa bo videti, kako uspešne bodo Ravenčanke, ki so bile v letih od 2008 do 2015 nepremagljive na slovenskih tleh. Po štirih letih se tako vračajo na prvoligaško sceno, vendar z zelo mlado, a zato nadarjeno ekipo, v kateri so Lea Kadiš, Nuša Kadiš, Polona Horvat, Urša Večko, Nika Pandev, njihov trener pa je Jure Dretnik.

V soboto bodo na sporedu tudi tekme prvega kroga v 2. SNTL ženske, v kateri bodo nastopile štiri ekipe: Sobota, Cirkovce, Rakek in Savinja.

Pari prvega kroga v 1. SNTL ženske

Sobota, 21. september: Preserje – Kema, Arrigoni – Logatec, Inter Diskont – Jesenice, Vesna – Letrika, sreda, 25. september: Kajuh Slovan – Ljubljana.