V času popolne prekinitve športnih aktivnosti zaradi epidemije koronavirusa v predsedstvu Namiznoteniške zveze Slovenije (NTZS) ne počivajo. V torek zvečer je bila seja Izvršnega odbora NTZS, seveda preko Skypea, o sklepih in o nadaljevanju sezone pa smo pogovarjali s predsednikom Marjanom Hribarjem, ki je med drugim povedal, da bo člansko ekipno svetovno prvenstvo konec leta v Busanu, na domačih tleh pa bomo imeli v kratkem dva namiznoteniška centra. Enega v Ljubljani in drugega v Novem mestu.

»Na Skype konferenci smo se pogovarjali o nadaljevanju letošnje sezone. Sprejeli smo sklep, da bomo skušali, če bo to le možno, izpeljati tekmovalno sezono v okrnjeni obliki, tudi če jo zavlečemo v jesen z namenom, da dobimo čim več kategoriziranih športnikov. Se pravi, da bomo skušali izpeljati vsaj državna prvenstva v posamični konkurenci do 21 let in v mladinski konkurenci, da kot panoga ne bi izgubljali. Druge odločitve v zvezi z zaključkom lig pa bomo prepustili liga odboru, ki naj najprej pripravi predlog, kako jih dokončati, seveda, če bodo razmere to dovoljevale,« je o poteku v teh dneh običajne konference povedal Marjan Hribar, ki je v začetku decembra lani spet prevzel vodenje Namiznoteniške zveze Slovenije.

Do prekinitve je bila reprezentančna sezona za slovensko moško izbrano vrsto odlična. Konec januarja se je pod vodstvom Andreje Ojsteršek Urh uvrstila na olimpijske igre, posamezniki so se izkazali tudi na nekaterih mednarodnih prvenstvih, nov vrhunec pa je pomenilo drugo mesto Darka Jorgiča na evropskem TOP 16. Žal se bomo prvega nastopa slovenske reprezentance na olimpijskih igrah lahko veselili šele prihodnje leto.

»Še enkrat bi rad poudaril, da smo izjemno ponosni na moško člansko reprezentanco, ki se je uvrstila na olimpijske igre. S strani Mednarodne namiznoteniške zveze (ITTF) smo še enkrat dobili potrditev, da so bile kvalifikacije dokončne, tako da vozovnico za olimpijske igre imamo. Prepričan sem, da bomo prihodnje leto najmanj tako dobro pripravljeni, kot bi bili letos. Ravno v torek pa je ITTF objavil novo predviden datum za ekipno svetovno prvenstvu v Busanu. Ker so do 30. junija stornirane vse mednarodne aktivnosti, bo nov termin za ekipno svetovno prvenstvo konec leta 2020. Govoril sem tudi s predsednikom ITTF, Thomasom Weikertom, ki mi je dejal, da je to zanje v tem trenutku najbolj logična rešitev, ki je tudi najbolj poštena, kajti ta kriza je različno zarezala v različne konce sveta, tako da nekateri lahko normalno trenirajo, drugim je to onemogočeno, vemo pa, kako pomemben je v namiznem tenisu vsakodnevni trening,« je o najnovejši odločitvi ITTF spregovoril Hribar.

Namiznoteniška zveza Slovenije je imela v zadnjem letu burno obdobje. Lani junija je njeno vodstvo prevzel Blaž Brodnjak, ki na tem mestu ni zdržal dolgo, na izredni skupščini v začetku decembra pa se je vrnil Hribar, ki je bil na tem mestu od leta 2009. Zdaj se zadeve že normalizirajo, hkrati pa je ta, žal prisiljen, odmor tudi čas, ko se lahko postavijo smernice za prihodnje delo, da bo NTZS spet delovala tako, kot je že, kajti če ne bi v preteklosti delovala dobro, tudi ne bi bilo tako dobrih rezultatov.

»To je zdaj tudi čas, da strnemo svoje vrste in na prehojeno pot lahko pogledamo nekoliko z razdalje. Naš prvi cilj je usmerjen predvsem v sanacijo zveze in na tem delu smo naredili določene korake naprej. Lahko povem, da smo leto 2019 končali s pozitivnim finančnim izidom, kar pomeni, da proces sanacije teče. Verjetno bo leto 2020 zelo specifično. Na eni strani lahko pričakujemo manj prihodkov s strani pokroviteljev, Fundacije za šport in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, toda po drugi strani je in bo okrnjen reprezentančni program, tako da tudi na torkovem sestanku izvršnega odbora govorili o tem. Ocenjujem, da se bo trend sanacije nadaljeval, kako pa bomo zastavili delo naprej bo odvisno tudi od doba trajanja trenutne krize.«

S strani vodstva NTZS pa je prišla še ena razveseljiva novica.

»Tik pred začetkom izbruha koronavirusa smo uspešno kandidirali na razpis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, s katerim smo tudi že podpisali pogodbo, o ustanovitvi dveh namiznoteniških centrov. Eden bo v Ljubljani, drugi pa v Novem mestu. Nastavki za nadaljevanje kakovostnega dela so tako postavljeni. Mislim, da je to tista prihodnost, ki nas v razvojnem smislu čaka. Zelo pomemben je tudi koncept, ki je bil potrjen, se pravi, da bosta centra namenjena predvsem igralcem in igralk od 15 do 21 leta, hkrati pa bosta oba centra na voljo tudi vsem slovenskim članskim reprezentantom in reprezentantkam. To velja predvsem za čas, ko bodo doma, ker so takrat večinoma prepuščeni samim sebi. Imamo pa tudi nekaj članskih reprezentantov, ki pretežno ne trenirajo v tujini, tako da bo za njih to zelo ustrezna oblika izvajanja trenažnega procesa.«