Medtem ko je v moški članski reprezentanci že nekaj časa znano, kdo bo zastopal slovenske barve na evropskem prvenstvu za posameznice in dvojice, ki bo predvidoma od 15. do 20. septembra v Varšavi, je položaj v slovenski ženski reprezentanci bolj zapleten. Dekleta so, tako kot fantje, trenutno na krajših pripravah na Otočcu, kjer bodo ostale do torka, selektorka Vesna Ojsteršek pa se je odločila, da bo potnice za evropsko prvenstvo na Poljskem določila po kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal 8. in 9. avgusta. Kraj in nevtralna dvorana bosta javljena naknadno.

Ženski del slovenske reprezentance, v katerem so ob članicah, Aleksandri Vovk, Nini Zupančič, Ivani Zeri, Ani Tofant in Špeli Trelec še mladinke Lea Paulin, Nuša Kadiš in Blažka Harkai ter kadetinji Sara Tokić in Kim Kastelic, je s pripravami na Otočcu začel v petek. Dan prej so s pripravami začeli tudi izbranci Andreje Ojsteršek Urh, ki je v soboto praznovala rojstni dan. Manjkal je le Bojan Tokič, ki je pred nekaj dnevi postal očka in se bo Darku Jorgiču, Deniju Kožulu, Petru Hribarju in Tilnu Cvetku v ponedeljek. Na Otočcu so še mladinci Matija Novel, Žiga Kristijan Žigon in Aljaž Godec ter kadet Miha Podobnik. Medtem ko je bolj ali manj jasno, da bodo na evropskem prvenstvu v Varšavi za slovensko moško reprezentanco igrali Tokič, Jorgič, Kožul, Hribar in Cvetko, se je Vesna Ojsteršek odločila, da bo trojico, ki bo igrala na Poljskem, določila po koncu kvalifikacijskega turnirja.

»Prvi dan priprav smo imele z igralkami daljši sestanek, na katerem sem jim pojasnila, zakaj sem se odločila za kvalifikacije. Dejstvo je, da je letošnja sezona specifična, saj so zadnje turnirje igrale v začetku marca, vse do danes pa so samo trenirale, tako da je težko videti, v kakšni formi je katera od igralk. Dekleta so mojo odločitev zelo dobro sprejele, saj se zavedajo, da je v tem trenutku tudi do njih to najbolj pošteno. Če bi šlo za ekipno evropsko prvenstvo, bi morala zajeti nekaj več dejavnikov in morda se potem niti ne bi odločila za kvalifikacije, ker pa gre za posamično evropsko prvenstvo, sem se v tako izenačeni skupini igralk zanje,« je svojo odločitev pojasnila Vesna Ojsteršek.

Na kvalifikacijskem turnirju se bodo za tri mesta, ki bodo vodila v Varšavo, pomerile Aleksandra Vovk, Nina Zupančič, Ivana Zera, Katarina Stražar, Ana Tofant in Lea Paulin. Turnir bo potekal dvokrožno, vsaka z vsako na štiri dobljene nize. Žreb za kvalifikacijski turnir se bo opravil uro pred začetkom turnirja v prisotnosti vpoklicanih igralk in njihovih trenerjev. Žreb bo izveden brez postavljenih nosilk in bo dirigiran le v toliko, da se bosta igralki istega slovenskega kluba Katarina Stražar in Ana Tofant srečali v 1. in v 6. krogu (če bodo seveda na turnirju prisotne vse vpoklicane igralke). Končni vrsti red se bo izračunal po pravilih ITTF.

Vse reprezentantke bodo morale priti na turnirju povsem zdrave, upoštevati pa bodo morale vse predpise v skladu z veljavnimi ukrepi NIJZ glede virusa COVID-19 in s priporočili NTZS, zahtevanimi za udeležbo v trenažnem procesu.

Okvirni urnik kvalifikacijskega turnirja:

Sobota, 8. 8. 2020:

09.00: Žreb

10.00: dvoboji prvega kroga

11.00: dvoboji drugega kroga

12.00: dvoboji tretjega kroga

15.30: dvoboji četrtega kroga

16.30: dvoboji petega kroga

Nedelja, 9. 8. 2020:

10.00: dvoboji šestega kroga

11.00: dvoboji sedmega kroga

12.00: dvoboji osmega kroga

15.30: dvoboji devetega kroga

16.30: dvoboji desetega kroga