Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu v Luksemburgu presenetila z bronasto kolajno, bo kvalifikacije za EP 2019 začela na Otočcu z reprezentanco Belgije. Dvoboj z Belgijci se bo začel ob 17. uri, ob isti uri pa bodo v Gdansku svojo prvo tekmo v predtekmovanju igrale tudi najboljše slovenske namiznoteniške igralke, ki bodo skušale nuditi čim boljši odpor petouvrščeni ekipi z zadnjega evropskega prvenstva. Evropsko prvenstvo bo leta 2019 v Nantesu v Franciji.

Dobitniki bronaste kolajne z zadnjega evropskega prvenstva se bodo v polni zasedbi za dvoboj z Belgijci, s katerimi so kvalifikacije začeli že predlani v Novi Gorici, zbrali šele v ponedeljek. Bojan Tokić ima v nedeljo še obveznosti v svojem klubu Saarbrückenu, prav tako imata obveznosti do svojih klubov v tujini tudi Deni Kožul in Jan Žibrat, medtem ko je Darko Jorgić že včeraj pod vodstvom Andreje Ojstršek Urh treniral v dvorani športnega centra na Otočcu.

»Z Belgijo smo v kvalifikacijah igrali že predlani, ko smo v Novi Gorici izgubili, nato pa smo jo v gosteh premagali. Kako se je končalo zadnje evropsko prvenstvo vemo, zavedamo pa se, da je vedno težje nekaj braniti, kot napadati. V četrtek dopoldne je bil na treningu na Otočcu tudi Deni Kožul, ki je zvečer odšel v Nemčijo. Še vedno ima težave s komolcem, vendar je ves teden dobro treniral, kar velja tudi za Darka Jorgića. V sredo je v nemški bundesligi sicer moral priznati premoč Francoza Simona Gauzya, devetega igralca sveta, a je prvi in četrti niz izgubil na razliko. O Bojanu Tokiću, ki v prihodnji sezoni ne bo več igral za Saarbrücken, kakšnih svežih informacij nimam, vendar se zanj ne bojim. Po svojem programu v Nemčiji trenira tudi Jan Žibrat, ki v svojo igro vnaša nove elemente, mislim pa, da je naredil preskok. Je pa tako, če ne investiraš vase, tudi nikoli ne bo pričakovanega rezultata. Samo od sebe se nič ne zgodi,« je trenutno formo slovenskih reprezentantov opisala Andreja Ojstršek Urh, ki dobro pozna belgijsko izbrano vrsto. Zanjo bodo na Otočcu igrali Cedric Nuytinck, Robin Devos, Florent Lambient in Martin Allegro.

»Poznamo se dobro, lani smo pred EP v Luksemburgu skupaj trenirali v Saarbrückenu, toda tako kot mi poznamo njih, oni poznajo nas. Veliko bo odvisno od dnevne forme. V ekipi imamo Jorgića, ki je željan boja, dokazovanja in upajmo, da se nam bo vse izteklo po naših željah. Veliko lahko pričakujemo tudi od Tokića, in če bo razpoložen, rezultat ne bi smel izostati. Toda do tekme je še nekaj dni, pred njo bomo imeli v ponedeljek še dva treninga.«

V naši kvalifikacijski skupini je še Romunija, s katero bo Slovenija prvo tekmo igrala 27. marca v gosteh.

Težko delo v prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev na EP 2019 čaka tudi slovensko žensko reprezentanco, ki jo vodil Vesna Ojstršek. V Gdansku bodo igrale Alex Galič, Manci Fajmut in Ana Tofant.

»Mislim, da smo v najtežji možni skupini, ki bi jo lahko dobile. Tako Poljakinje kot Ukrajinke so izredno močne. Že samo, če primerjamo rang lestvico najboljše poljske igralke, Li Qian, ki je na 35. mestu – naša najboljša pa je Alex Galić na 123. mestu -, je jasno, kdo bo v tem dvoboju v vlogi favoritinj. Za nameček je Li Quianova še obrambna igralka, kar našim najbolj ne ustreza. Potem za Poljsko igrata še Natalia Partiyka, ki je na 53. mestu in Katarzyna Grzybowska-Franc, ki je 98. To so že tri igralke, ki so pod stotim mestom na lestvici. Lahko samo rečem, da bomo na Poljsko odšle popolnoma sproščeno, saj nimamo ničesar izgubiti. Želim si, da bodo dekleta prikazale svojo najboljšo igro in morda presenetile s kakšno zmago, o čem drugem sanjati, bo pa toliko težje. Nekaj podobnega bo potem veljalo za tekmo z Ukrajino, toda če nič drugega, je dobro vsaj to, da smo v prvi diviziji, tako da imamo nastop na EP zagotovljen,« je Vesna Ojstršek predstavila prve nasprotnice slovenske reprezentance v kvalifikacijskih bojih.

Vsa tri dekleta bodo konec tedna igrale v svojih klubih, tako da se bodo srečale šele v ponedeljek na ljubljanskem letališču Brnik. Najbolj izkušena slovenska reprezentantka Alex Galič ima v zadnjem času nekaj zdravstvenih težav.

»Alex je decembra operirala sinuse, žal pa se je ta operacija nekoliko zakomplicirala. Mesec dni po tej operaciji sva odšli na odprti turnir Madžarske v Budimpešti, kjer je imela težave z ravnotežjem. Zdaj je od tega že skoraj dva meseca, vendar ima še vedno nekaj zdravstvenih težav. Zdravnik je sicer napovedal, da naj bi vse to minilo v šestih mesecih, lahko pa, da se bo njeno stanje popravilo že prej. Sicer mi Alex zagotavlja, da se dobro počuti, da dobro trenira, zato upam, da je res tako, kajti pred njo je izredno pomembna sezona, saj se želi uvrstiti na olimpijske igre. Manca je v dobri formi, trenira normalno, prav tako pa velja tudi za Ano, ki je v italijanskem pokalu premagala belorusko reprezentantko Aleksandro Privalovo, tako da je to kar dober obet za Gdansk,« je še dejala selektorka slovenske ženske namiznoteniške reprezentance.

Spored tekem slovenske moške reprezentance v kvalifikacijah za EP

  1. krog, torek, 27. februar: Slovenija – Belgija
  2. krog, torek, 27. marec: Romunija – Slovenija
  3. krog, torek, 2. oktober: Belgija – Slovenija
  4. krog, torek, 20. november: Slovenija – Romunija

Spored tekem slovenske ženske reprezentance v kvalifikacijah za EP

  1. krog, torek, 27. februar: Poljska – Slovenija
  2. krog, torek, 22. maj: Slovenija – Ukrajina
  3. krog, torek, 2. oktober: Slovenija – Poljska
  4. krog, torek, 4. december: Ukrajina – Slovenija