Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v svoji prvi tekmi skupine 5 ekipnega evropskega prvenstva v Nantesu zanesljivo prišla do prve zmage. Izbranci Andreje Ojsteršek Urh so premagali Nizozemsko s 3:0, tako da bodo jutri, ob 10. uri, s Hrvaško igrali za uvrstitev v četrtfinale. Danes ob 19. uri bodo svojo drugo tekmo v skupini 2 igrale Slovenke, ki jih po včerajšnjem porazu z Italijo z 1:3, čaka dvoboj z aktualnimi evropskimi podprvakinjami Nemkami.

Čeprav je imel Bojan Tokič (46.) v zadnjem obdobju nekaj težav z zdravjem, se to v njegovi igri proti najbolje uvrščenemu nizozemskemu igralcu na svetovni lestvici ITTF, Ewoutu Oostwouderju (147.) to ni niti najmanj poznalo. Nekaj težav je imel le v uvodnem nizu, toda ko mu je igra stekla, je izkušeni Novogoričan z lahkoto osvajal točke in postavil odlične temelje za nadaljevanje dvoboja.

Najbolje uvrščeni Slovenec na svetovni lestvici ITTF Darko Jorgič (43.) je silovito vstopil v dvoboj z drugim najboljšim nizozemskim igralcem Laurensom Tromerjem (184.), ki mu je v prvem nizu prepustil zgolj štiri točke. Tudi v drugem je bil na pragu zanesljive zmage, vendar je po vodstvu z 9:6 nekoliko popustil, kar je 24-letni Nizozemec izkoristil in izid izenačil, toda na svoj servis je Hrastničan dosegel dve zaporedni točki za vodstvo z 2:0 v nizih. V tretjem je 21-letni Jorgič že s prvo zaključno žogico prišel do zanesljive zmage.

Nekaj več težav je v svojem uvodnem nizu imel Logatčan Deni Kožul (101.), ki si proti Rajku Gommersu (230.) ni priigral, kakšne večje prednosti, vseeno pa njegova zmaga ni bila vprašljiva. Kožul je izkoristil svojo drugo zaključno žogico, v drugem nizu pa je povedel s 5:0. Sredi niza se mu je Nizozemec približal le na točko zaostanka (5:6), toda z dvema zaporednima točkama je 22-letni Logatčan spet prišel do bolj otipljive prednosti ter s prvo zaključno žogico povedel z 2:0 v nizih. V tretjem nizu je Kožul povedel s 7:1, prišel do štirih zaključnih žogic, vendar je Gommers ubranil tri in šele po minuti odmora, ki ga je zahtevala slovenska selektorka Andreja Ojsteršek Urh je na svoj drugi servis le prišel do končne zmage.

Včeraj je s 3:0 proti Nizozemski slavila tudi Hrvaška, ki je nasprotnikom oddala dva niza. Zmagovalec četrtkovega obračuna med Slovenijo in Hrvaško se bo uvrstil v četrtfinale ter s tem ostal v boju za kolajne. »Bojan Tokič je še enkrat več dokazal, da je pravi vodja ekipe, na splošno pa so me fantje presenetili z odlično zbranostjo skozi celoten dvoboj. Mislila sem, da se bodo malce ‘lovili’, saj je vseeno šlo za prvi dvoboj na prvenstvu, vendar je bilo vse v najlepšem redu. S svojo igro so samo potrdili razliko v kakovosti,« je bila z igro svojih izbrancev zadovoljna Andreja Ojsteršek Urh, selektorka slovenske moške reprezentance.

Slovenija – Nizozemska       3:0

Bojan Tokič – Ewout Oostwouder     3:0 (8, 5, 5)

Darko Jorgič – Laurens Tromer         3:0 (4, 9, 6)

Deni Kožul – Rajko Gommers             3:0 (9, 7, 9)