Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v prvem krogu kvalifikacij za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Nantesu v Franciji, na Otočcu s 3:0 premagala Belgijo. V drugem krogu bo Slovenija 22. marca igrala v gosteh z Romunijo, povratna dvoboja pa bosta jeseni, 2. oktobra v Belgiji in 20. novembra v Sloveniji.

Slovenija in Belgija sta se v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo pomerili že novembra 2016 v Novi Gorici. Takrat so se zmage sicer veselili belgijski namiznoteniški igralci, na koncu pa so bili Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul tisti, ki so bili bolj zadovoljni, saj so na povratni tekmi premagali Belgijo, na evropskem prvenstvu pa nato osvojili bronasto kolajno. Bolj zadovoljni so bili tudi po današnjem dvoboju na Otočcu. Čeprav so na svetovni jakostni lestvici belgijski reprezentanti višje uvrščeni od slovenskih, za Bojana Tokića in soigralce to ni predstavljalo večjih ovir in so pred domačimi navijači slavili izgubljenega dvoboja.

Najbolj izkušeni slovenski igralec Bojan Tokić, ki je trenutno na svetovni jakostni lestvici na 117. mestu, proti Florentu Lambientu (99.), ni najbolje začel dvoboja, toda po izgubljenem uvodnem nizu je 37-letni član nemškega Saarbrürckena potrdil svojo dobro formo. V nedeljo je v nemškem državnem prvenstvu premagal Daniela Habesohna, nato pa za zmago svoje ekipe s 3:2 proti Mühlhausenu še Ovidiu Ioinescuja, danes pa Lambientu v preostalih treh nizih ni dal prav veliko možnosti za končni uspeh.

Trenutno najboljši slovenski namiznoteniški igralec na svetovni jakostni lestvici, Darko Jorgić, ki je na 69. mestu, je proti šest let starejšemu in višje uvrščenemu Cedricu Nuytincku (38.) v dramatičnem prvem nizu izgubil v končnici, toda zato je bilo njegovo nadaljevanje toliko boljše. V drugem nizu je povedel s 4:2, nato pa do konca niza svojo prednost le še povečal. Čeprav je bil v tretjem nizu že skorajda v izgubljenem položaju, saj je Belgijec vodil z 8:4 in 9:7, je s štirimi zaporednimi točkami uprizoril popolni preobrat. V četrtem nizu je imel Jorgić kar tri zaključne žogice za končno zmago, na koncu je izkoristil tretjo.

Tudi Deni Kožul (155.) je proti Robinu Devisu (115.) dobro začel dvoboj, bil večinoma v prednosti, v napeti končnici pa je izkoristil peto zaključno žogico za vodstvo z 1:0 v nizih. Drugi niz je bil v domeni Belgijca, v tretjem pa je vajeti igre v svoje roke prevzel 20-letni Kožul. V četrtem je Devis vodil že z 9:7, a se Kožul ni predal ter je Sloveniji priboril dragoceno zmago.

»Zmaga še zdaleč ni bila tako gladko, kot bi lahko sodili po samem izidu. Ampak mislim, da so naši igralci, čeprav so na svetovni jakostni lestvici slabše uvrščeni kot Belgijci, boljši. Še zlasti ob tako razpoloženem Bojanu Tokiču, kot je bil danes. Prvi niz je resda izgubil, vendar je v nadaljevanju taktično igral odlično in niti v enem trenutku njegova zmaga ni bila vprašljiva. Odlično je svojo nalogo opravil tudi Darko Jorgić, ki je prav tako izgubil uvodni niz, vse pohvale pa si zasluži tudi Deni Kožul, ki ima težave z roko. Na začetku je bil nekoliko nestrpen, tudi nervozen, potem pa, ko se je umiril, je taktično zaigral veliko bolje in nam prinesel končno zmago. Vzdušje v dvorani je bilo odlično, ekipa je spet dihala eden za drugega, tako da je za nami en odličen dvoboj,« je bila z igro svojih varovancev zadovoljna Andreja Ojstršek Urh.

V soboto in nedeljo bo na Otočcu še državno prvenstvo.

Slovenija – Belgija      3:0

Bojan Tokič – Florent Lambient      3:1 (-8, 6, 9, 4)

Darko Jorgić – Cedric Nuytinck       3:1 (-11, 7, 9, 9)

Deni Kožul – Robin Devos                 3:1 (13, -8, 6, 10)