Miha Štamcar, 07.03.2020 ob 21:07

Na evropskem prvenstvu do 21 let v Varaždinu je s svojimi predstavami navdušila Ana Tofant, ki se je v posamični konkurenci kot edina slovenska predstavnica uvrstila v osmino finala. V njem je s 4:1 (6, -6, 9, 4, 7) premagala Nemko Sophio Klee, zelo dobro pa je začela tudi svoj četrtfinalni dvoboj s Švedinjo Christino Kallberg. Toda po vodstvo z 2:0 v nizih je tretji niz izgubila na razliko, na koncu pa se je s 4:2 (-9, -4, 13, 8, 6, 6) zmage veselila Švedinja.

Tofantova, ki se je kot drugouvrščena v svoji skupini G uvrstila na glavni turnir, se je v osmini finala pomerila z Nemko Kleejevo, ki je v skupini F osvojila prvo mesto. Na svetovni članski lestvici je članica Mengša sicer bolje uvrščena, na 243. mestu, medtem ko je Nemka 477. V prvem nizu je Tofantova brez večjih težav prišla do vodstva, v drugem ji ne na podoben način vrnila Nemka. Najbolj napet je bil tretji niz, v katerem je bila lanskoletna slovenska članska državna prvakinja, ki je prejšnji teden na Rakeku že v četrtfinalu morala priznati premoč Tamari Pavčnik, v končnici bolj zbrana, prav ta zmaga pa jo je dokončno razbremenila, tako da se je brez večjih težav uvrstila med osem najboljših igralk na evropskem prvenstvu do let.

Tudi četrtfinalni dvoboj s Kallbergovo, ki je na svetovni članski lestvici 198., je Tofantova začela odlično, zelo blizu zmagi je bila tudi v tretjem nizu, ki pa se na koncu ni razpletel po njenih željah. Nesrečni poraz v tretjem nizu ji je nekoliko načel samozavest, njena igra ni bila več tako prepričljiva, kar je Švedinja izkoristila in se uvrstila v polfinale, s tem pa je tudi prišla najmanj do bronaste kolajne.

V osmini finala sta igrala tudi Peter Hribar in Tilen Cvetko, ki sta izgubila proti nemški dvojici Gerrit Engemann in Fanbo Meng. Manj uspeha sta imeli obe slovenski ženski dvojici, ki sta izpadli v prvem krogu. Za aktualni državni prvakinji, Aleksandro Vovk in Katarino Stražar je bila usodna romunsko-grška dvojica Elena Zaharii in Elisavet Terpou, za Ano Tofant in Leo Paulin pa Čehinji Nikita Petrovova in Yuki Tsutsui. Tudi v mešanih dvojicah se nobeni slovenski dvojici ni uspelo prebiti do drugega kroga, Petra Hribarja in Aleksandro Vovk sta premagala Turka Abdullah Yigenler in Ozge Yilmaz, Tilna Cvetka in Katarino Stražar Slovaka Slovaka Daneil Oracu in Natalija Grigelova izgubila z 1:3, Leo Paulin, ki je igrala s Švicarjem Cedricom Tschanzem, pa Nemca Tobias Hippler in Franziska Schreiner.

V posamični konkurenci so ob Tofantovi v drugem krogu igrali še Aleksandra Vovk, Katarina Stražar in Tilen Cvetko, vsi trije so bili v svojih skupinah četrti, v prvem krogu pa sta obstala Peter Hribar in Lea Paulin.